01 de desembre 1991

Entrevista a un dels fundadors

Entrevista publicada en el fanzine “Gent Culé” número 14 de desembre de 1991, editat per la secció Sant Boi dels Boixos Nois.

PENYA ALMOGÀVERS: FANATICS DEL BARÇA, SENSE NECESSITAT DE VIOLÈNCIA
30 PREGUNTES, 30 RESPOSTES A CÀRREC D’UN DELS SEUS FUNDADORS

1) Quan comença a néixer la idea de fer la PENYA ALMOGÀVERS (P.A.)?
Després de la final guanyada pel nostre Barça a Berna.

2) Quants sou actualment i quants veu començar?
Actualment som uns 450 i érem 40, com a mínim assistim uns 100 per partit.

3)Com s’organitza interiorment la P.A.? Quines fonts d’ingressos teniu?
Som una junta directiva formada per vuit socis. Ens financem mitjançant la nostra quota de 1.500 ptes. i amb la venda de diferent material.

4)Quin tipus de gent formeu el grup? Hi ha ex-membres dels Boixos?
Formem el grup joves culés que estudien i treballen, edats compreses entre els 16 i 24 anys. Alguns dels actuals components anaven al Gol Sud a l’època gloriosa de les banderes (temporades 83-84 i 84-85)

5) Des del primer moment vau pensar en ser una penya legal?

No. Ens ho vam planteja sobre la marxa. En principi no ho vam pensar, però vam veure que era més pràctic.

6) De que us sentiu més orgullosos, i que es lo pitjor de la penya?
Ens sentim orgullosos de ser (i per desgracia), dels pocs joves culés que anem a l’estadi per animar junt als Boixos i Sang Culé.

7) Ultras italians o hooligans anglesos? Per què?
50% de cada un. Dels italians ens quedem amb el tifo de la grada i dels anglesos ens quedem amb els seus càntics.

8) Quina relació teniu amb la resta de socis que “poblen” la vostra zona?
La nostra relació és normal. Ens posen pegues alguns vells que els molesta el fum i les banderes, però no té importància.

9) La política té un paper important dins la P.A.?

El Barça és el símbol de Catalunya. Amb això ja queda clara la resposta.

10) Com us manifesteu al polèmic tema de la violència?
Ens hi oposem rotundament, quasi mai te fonaments i pocs cops pot ser justificada.

11) Durant el passat mes els mitjans de comunicació han dedicat molt espai per parlar de la violència “ultra”, mentre que quan es fan bons “tifos” els mitjans de comunicació mai ho mencionen. Creieu que els mitjans de comunicació ajuden a fomentar la violència en perjudici del “tifo”?
Totalment, és més, si el que fessin fos patrocinar el “tifo” a la grada no hi hauria quasi violència.

12) Teniu contactes amb la directiva?
Si, però en un terme intermig. Per desgràcia no se’ns distingeix com la única penya oficial on la gent és jove i cridanera, és a dir, no hi ha quasi diferència amb les altres 500 penyes.

13) Veieu factible la col·laboració a tres bandes (Boixos, Almogàvers, Sang Culé) per animar a l’equip i fer millors tifos a l’estadi?
És clar que sí. De fet molts cops seguim els càntics que provenen del Gol Sud. Hi ha hagut col·laboració alguns partits, amb intercanvi de material per fer el tifo (per exemple tires de plàstic per bengales).

14) Almogàvers, al igual que la resta de gent de l’estadi, sembla que aquest any no tenen la força per recolçar l’equip que es sentia l’any passat. Què passa a l’estadi?
Per desgràcia no tothom està predisposat a animar a l’equip si aquest no va líder. Si el club potència el jovent blaugrana això no passaria i aquesta apatia general s’esfumaria de l’estadi i tots animariem més.

15) Heu rebut ajudes de qualsevol tipus, ja siguin de particulars o d’alguna entitat?
Sí, hem rebut ajudes d’un parell de restaurants, una agència de viatges i una fotocopiadora i del diari Sport.

16) Avantatges i desavantatges de ser un penya legal?

El principal avantatge és que donem més credibilitat a qualsevol entitat o empresa que contactem. El major inconvenient és que el club no ens té gens en consideració i ens tracta com una penya qualsevol.

17) Com es realitza el material existent actualment al grup?
Normalment son pocs els que posen les idees, molts pensen que aquest dret està reservat per a uns pocs i això és un error, doncs estem oberts a la proposta qualsevol.

18) Quins problemes trobeu a l’hora de fer el “tifo”?
Ens falta gent i l’experiència d’altres, però si dones instruccions la gent respon. Per exemple, contra el Kaiserlautern i la Juve, hem fet “tifo” a darrera la nostra grada, repartin pamflets, i fins i tot la gent més gran ho ha fet amb tota la il·lusió.

19) Heu pensat mai en unir els tres grups a l’estadi?
Creiem que és més positiu pel Barça mantenir l’ambient en diferents nuclis. Però hem de pensar que a Can Barça el 30% dels socis tenim menys de 26 anys (uns 30.000), només que u n 30% d’aquests es mobilitzes, ompliríem els gols d’abaix.

20) Qui, com i quan poden els interessats associar-se al vostre grup?
-Poden associar-se tots aquells que vulguin animar al Barça.
-Anant al Gol Nord abaix els dies de partit.
-o adreçant-se a: Apartat de Correus 35194, 08080-Barcelona

21) A part d’animar a l’equip de futbol. Realitzeu d’altres activitats?
Anem al basquet. En d’altres ocasions el nostre recolzament és quasi sempre nul. També tenim dos equips de futbol sala.

22) Heu tingut problemes amb la seguretat o la madera, o n omés us registren a l’entrada i si no organitzeu cap problema passen de vosaltres?
No hi ha hagut cap problema mai, ni esperem que hi hagin. Ens enregistren a sac a l’entrada i punt.

23) Quins desplaçaments heu fet i quins penseu fer?
Hem fet desplaçaments a Pamplona, Atoxa, Final Four de Basquet de Saragossa i París i a la final de la Copa del Rei a València, en tots aquest partits hem col·locat pancarta, a part hem assistit sense col·locar-la a Saragossa (futbol), Sarrià i Castelló. Aquest any a part de repetir els mencionats, anirem a Oviedo i a Wembley naturalment. També hem estat a Lisboa.

24) Com veieu el futur de la vostra Penya?
Sense grans optimismes, creiem que el futur es esperançador, ja que tenim una imatge que ja es coneguda, tenim un estil propi que encaixa amb la mentalitat de molts joves que estan amb nosaltres, però el futur de la Penya està en mans de les futures generacions, ells tenen la paraula.

25) Com veieu el futur dels altres dos grups a l’estadi?
Els Boixos sou el grup més històric, reconegut i consolidat dels tres de l’estadi, per la qual cosa hores d’ara ningú us pot treure aquest avantatge, sou els que moveu més gent i quan comenceu a animar no hi qui us aturi. Però el vostre problema és la violència i aquesta pot acabar amb el grup.

26) Com veieu el panorama “supporter” de la lliga estatal?
El tifo està creixent. Els grups grans i importants fan d’exemple pels petits. Cada vegada hi ha més grups, i cada cop els tifos van semblant-se més als italians. Com a millors podem destacar: Frente Atlético, Brigadas Azules, Almogàvers, Boixos, Yomuss i Riazor. I com a pitjors els Biris, els Mallorca Sud i les Brigadas Amarillas.

27) Grups preferits, odiats, amistats...
Els nostres grups preferits són, la Mujika, els Indar Gorri, les Brigadas Azules, el Frente Atlético i naturalment els de Can Barça. Els més odiats, els Ultra Sur i els Brigadas Blanquiazules.

28) Quins objectius primordials teniu per aquesta temporada?
La nostra fita és ajudar al Barça a conquerir Europa com van fer els mercenaris catalans anomenats Almogàvers al segle XV.

29) Voleu dir algu que no us hagi estat preguntat?
Si, tots plegats hauríem de fer una campanya per animar i captar a la gent jove, doncs el que no podem exigir és que els vells animin, però si ho podem exigir a la gent jove, recordem que som 30.000. També seria interessant que els mitjans de comunicació fessin costat a aquesta campanya i donessin més informació sobre els preparatius dels tifos, les hores de dedicació i resta de coses que la gent no coneix. I sobretot que es parli més de tifo i menys de violència.

30) Teniu estatuts o regles fixes al grup?
Si, al ser una penya legal tenim 29 articles. Dels que destaquem:
-El llibre de comptabilitat està a disposició dels socis.
-La penya neix i es manté independent, neutral de la directiva que regeixi el club en cada moment i sempre s’intentarà mantenir cordials relacions amb aquesta.
- La Junta directiva te la potestat d’expulsar a aquells socis que perjudiquin a la Penya.

Agraïm la indispensable col·laboració de Jordi, soci i un dels fundadors dels Almogàvers. Gràcies per tot i sort culés.