11 de maig 2009

La 34 final de Copa (o la 5)

Amb aquesta, el Barça ha accedit per 34ena vegada en la seva història al partit decisiu del torneig del KO. En un total de 24 vegades s’ha proclamat campió, mentre que la resta, 9 es va quedar a les portes de l’èxit.
El ‘Rei de Copes’ torna a la final de la Copa del Rei onze temporades després de la seva última aparició. Serà a Mestalla, precisament l’escenari on el 1998 va celebrar la darrera. Al llarg dels 107 anys de vida, la competició ha tingut diverses denominacions i un principal dominador: el FC Barcelona. El conjunt blaugrana encapçala el palmarès amb 24 títols.
El Barça va estar present en la final de la primera edició, el 1902. Va ser contra el Biscaia, i va finalitzar amb un resultat advers (1-2). El primer títol en aquesta competició arribaria el 1910 contra l’Espanyol de Madrid. La dècada dels 50, amb el ‘Barça de les Cinc Copes’ i el conjunt que va dirigir Helenio Herrera, la Copa –llavors del Generalísimo- va ser més blaugrana que mai fins llavors, amb cinc títols a les vitrines de l’entitat. L’hegemonia barcelonista es consolidaria als 80 i 90, amb sis guardons més. En les 33 finals que el FC Barcelona ha jugat fins ara, l’Athletic Club de Bilbao i el Reial Madrid han estat els rivals més habituals. En ambdós casos, ha succeït cinc vegades. Un altre clàssic de la Copa del Rei és el Barça-R.Societat. S’han disputat quatre vegades el títol. Amb l’Espanyol ens van enfrontar l’any 1957 i el vam guanyar per 1-0.
33 finals pel Barça, de les quals 4 les ha viscut la Penya Almogàvers.
La nostra primera final va ser en la nostra primera temporada, 1989/90. Aquella temporada el Barça va jugar la final de la Copa del Rei també València contra el Real Madrid i la Penya Almogàvers va organitzar un gran desplaçament, on un centenar d’almogàvers van viatjar fins a la capital de l’Horta per animar al Barça que aquella nit va guanyar per 2 a 0.
La següent final va ser la de l’any 1996, entre l'At. Madrid i el FC Barcelona, a Saragossa, on 110 almogàvers es van desplaçar amb tren fins a la capital d’Aragó. Feia quatre anys que el Barça no arribava a una final de Copa i per aquest viatge, la demanda d’entrades va ser de més de 200 entrades, però la directiva del Barça sol va concedir 110. Es va organitzar amb els altres grups el tifo que va consistir en milers de banderes vermelles i blaves que van donar un bonic espectacle durant tota la final, malgrat la derrota per 0 a 1.
La nostra tercera final de la Copa del Rei va ser contra el Betis l’any 1997 al Santiago Bernabeu, guanyant per 3 a 2. Sis autocars i 300 persones van mobilitzar els almogàvers, un dia en el qual, l’himne del club va sonar quatre vegades a l'estadi madridista. El tifo que es va organitzar des de la Grada Jove va ser impressionant amb milers de banderes catalanes i blaugranes i desenes de bengales.
I la darrera final, va ser també a València. Uns dos-cents almogàvers que es van unir als més de 23.000 aficionats culers que es van desplaçar a per animar l'equip a la final contra el Mallorca l’any 1998. Totes les nostres seccions van estar ben representades i tothom va gaudir de la victòria, després de l’empat a 1 i els emocionants penals.