22 d’abril 2010

Comunicat de la Penya Almogàvers

L’11 de juny del 2009 la Penya Almogàvers es va adherir al manifest “Samaranch ha de dimitir”, promogut per l’associació “Democràcia i Dignitat a l’Esport”. En aquest manifest es denunciava el passat feixista de Juan Antonio Samaranch ja que va tenir càrrecs importants durant el règim totalitari del General Franco. També es demanava la dimissió de Samaranch com a president honorífic del COI. Més de mil tres-centes persones entre les quals professors universitaris, catedràtics, historiadors, periodistes, metges, artistes, escriptors i empresaris, van signar el manifest.

La Penya Almogàvers, fidel a les seves conviccions democràtiques i catalanistes, i arran de la mort de Juan Antonio Samaranch, creiem indigne el dol que ha mostrat el FC Barcelona, amb les banderes a mig pal i la intenció de fer un minut de silenci dissabte abans del partit contra el Xerez C.D..

Juan Antonio Samaranch va ser actor protagonista d’un règim feixista que va reprimir Catalunya, la seva llengua i cultura. Va ser màxim dirigent d’un règim espanyolista que va perseguir el FC Barcelona i que entre d’altres repressions va assassinar el president del FC Barcelona Josep Sunyol i Garriga l’agost de 1936 .

Com a president del Comitè Olímpic Internacional va ser el màxim responsable del no reconeixement del Comitè Olímpic Català l’any 1992 i sempre va negar les seleccions esportives catalanes.

Podem entendre que des del FC Barcelona s’homenatgi a una persona tant vinculada a l’esport, però no entenem que des del FC Barcelona s’homenatgi a un personatge amb el seu passat feixista i espanyolista.

Malgrat tot, al contrari que Juan Antonio Samaranch que mai va demanar perdó pel seu passat feixista, que mai va demanar disculpes a les víctimes del franquisme, i que mai va respectar Catalunya, la Penya Almogàvers respectarà el minut de silenci.

Tot i així, insistim que estem farts de la hipocresia que rodeja el mon de l’esport i la política del nostre país.

Barcelona 22 d'abril de 2010