10 de maig 2005

La primera lliga de la nostra vida

Ara que celebrarem la primera lliga del segle XXI, volem recordar els 20 anys de la consecució del títol de lliga de la temporada 1984-85 després de la victòria de l'equip davant el Valladolid per 1 a 2, gràcies al penal aturat per Urruti. Aquella lliga va ser per la majoria de nosaltres, la nostra primera lliga i un dels primers records de la nostra infància culé. Aquell 24 de març de 1985 va passar a la història del Barça per la conquesta del títol de lliga i pel penal parat per Urruti en els instants finals del partit. El famosos crit espontani d'"Urruti, t'estimo!" de Joaquim Maria Puyal a El Nuevo Zorrilla, després del penal aturat, segueix en la memòria dels seguidors blaugrana. Malgrat que aquell any havia de ser una temporada de transició després de la marxa de l'entrenador Menotti, i de l'estrella Maradona, l'equip blaugrana, dirigit per Terry Venables i amb el davanter Steve Archibald com principal reforç, va ser el clar dominador del campionat. Bona prova d'això és que des del primer partit, quan va guanyar 0-3 al Bernabéu, el Barça va ocupar el liderat fins al final. Era la jornada 30 i el Barça va saltar al terreny de joc amb la intenció d'aconseguir per fi el títol. Els blaugrana van sortir molt mentalitzats des del primer moment i un gol de Clos en el minut 9 els avançava en el marcador. Però en el minut 12, el Valladolid va igualar el partit. A la segona meitat, els blaugrana van aconseguir en el minut 64, amb un cop de cap d'Alexanco, el gol que seria decisiu. El partit estava pràcticament acabat quan una polèmica decisió del col·legiat Victoriano Sánchez Arminio, que va assenyalar una infracció inexistent a dos minuts del final del partit, va fer témer per la victòria. Va ser llavors quan va sorgir la figura d'Urruti. El porter basc, amb una gran estirada, va detenir en dos temps el llançament de 'Mágico' González. Urruti es va posar dempeus, abraçat a la pilota, i va fer la famosa butifarra a l'aire per la felicitat i la ràbia acumulada. L'eufòria va esclatar a peu de gespa i entre els milers d'aficionats blaugrana desplaçats al Nuevo Zorrilla, ja que aquella victòria li donava al club el primer títol de lliga en 11 anys, el segon en 25 anys Des de llavors s'han guanyat sis lligues més. I aquest any, també!